Inuiti z Grenlandije uživajo veliko morskih maščob, bogatih z maščobnimi kislinami omega-3. V njihovem jeziku je več kot 40 besed za sneg, ni pa niti ene besede za srčni infarkt. Raziskave o prehrani Grenlandcev, opravljene v 70. letih prejšnjega stoletja, so v znanstvenem svetu sprožile zanimanje za omega-3.
Najkakovostnejše maščobne kisline omega-3 izvirajo iz lososa. Losos in tjulenj vsebujeta edinstveno mešanico teh nenasičenih maščobnih kislin, bogato z vsemi tremi vrstami (EPK, DHK in DPK), za razliko od večine vrst rib, ki vsebujejo le dve od njih.
Sestava človeških možganov se bistveno razlikuje od sestave možganov večine živali, razen tjulnjev. Na podlagi tega so strokovnjaki ugotovili, da je človeška prehrana več deset tisoč let temeljila predvsem na ribah in ne na mesu. To je morda razlog, da so naši možgani v 60 % sestavljeni iz maščobnih kislin omega-3 in da je naše zdravje tako zelo odvisno od teh maščobnih kislin.
Znanstveniki iz ustanov, kot so Oxford, Cambridge in Harvard, so opravili več kot 10.000 študij o omega-3 in odkrili bogastvo njihovih koristi za zdravje. Tovrstne maščobe so morda najbolj preučevano hranilo na svetu.
Zadostna količina omega-3 maščobnih kislin je še posebej pomembna za nosečnice in doječe matere. Poljsko društvo ginekologov in porodničarjev priporoča dnevni vnos omega-3 maščobnih kislin, in sicer 600 mg za nosečnice in 1000 mg za ženske, ki imajo več možnosti za prezgodnji porod.
Epidemiološke študije kažejo, da je nizka raven omega-3 lahko povezana z večjim tveganjem za številne bolezni. Zdi se, da so ljudje s prekomerno telesno težo še posebno nagnjeni k nizki ravni nenasičenih maščobnih kislin in potrebujejo dodatna dopolnila, da dosežejo dnevno normo. Osebe z indeksom telesne mase nad 30 se morajo zato še posebno osredotočiti na zadostno količino maščobnih kislin omega-3.
Več kot tisoč let nazaj so Vikingi že ločevali tekočo maščobo tjulnjev in mrožev ter jo pili za moč in boljše zdravje. V norveški prehrani so bile morske maščobe vedno pomembne, ribje olje in omega-3 pa so dobro znani norveški izvozni izdelki.
Losos je bogat z antioksidantom astaksantinom. Astaksantin je rdeče barve in je odgovoren za barvo lososovega mesa in kapsul OmegaMarine™. Pomaga ohranjati svežino, kar je pri oljih z omega-3 ključnega pomena, in preprečuje žarkost, ki lahko povzroči zmanjšano učinkovitost izdelka.
Mastne morske ribe so najboljši vir maščobnih kislin omega-3, priporočljivo pa jih je uživati dva- do trikrat na teden. Žal pa imajo pogosto visoko ceno, pa tudi veliko ljudi jih preprosto ne mara. Dve kapsuli OmegaMarine™ na dan zadostujeta za izpolnitev priporočenih dnevnih potreb po omega-3, tudi če rib sploh ne jeste.
Prebivalci Japonske in Južne Koreje jedo veliko rib in imajo največji delež kislin omega-3 v celičnih membranah na svetu (približno 10 %). Morda je to eden od razlogov, zakaj živijo tako dolgo, v primerjavi z drugimi narodi.
Danes v naši prehrani primanjkuje ravnovesja med maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6. Naši predniki iz kamene dobe so imeli enakomerno razmerje teh maščobnih kislin, pri zdravi sredozemski prehrani, bogati z ribami in zelenjavo, pa je bilo razmerje 2:1. Danes Evropejci kot glavni vir maščobnih kislin omega-6 uživajo vse več predelane hrane, zaradi česar se je to razmerje nevarno povečalo na 25:1! To je zelo nezdrav trend, zato Svetovna zdravstvena organizacija priporoča več maščobnih kislin omega-3, da bi uravnotežili presežek predelane hrane v naši prehrani.
Proizvajalci ribjega olja ali omega-3 z okusom sintetične limone, pomaranče ali vanilje prikrivajo slabo kakovost surovin in oksidacijo olja. Oksidacija je lahko vzrok za slabšo kakovost olja. OmegaMarine™ je narejen iz naravnih sestavin, brez ojačevalcev okusa in arome, saj nimamo česa skrivati.