Omega-3-maščobne kisline so nenadometljivo hranilo, ki pripomore k pravilnemu delovanju našega srca, možganov in vida1. Naše telo jih žal ni sposobno proizvajati in zato morajo biti stalna sestavina zdrave prehrane.
Najboljši vir omega-3-maščobnih kislin so mastne morske ribe, na primer losos, tuna ali skuša. Uživati bi jih morali dva- do trikrat na teden2.
Na žalost 93 % Slovencev priznava, da jih jedo največ enkrat na teden, polovica pa jih na svoj jedilnik vključi še redkeje3. To potrjujejo uradni statistični podatki. Slovenci zaužijejo skoraj 5-krat manj rib kot, na primer, Norvežani4. Razlogov za to je lahko veliko, eden od njih so visoke cene kakovostnih rib. In mnogim ljudem preprosto niso všeč.
Če spadate med tiste ljudi, ki redko uživajo ribe, je vredno vaš priporočeni dnevni vnos omega-3-maščobnih kislin dopolniti s kakovostnim prehranskim dopolnilom. Eno izmed njih je OmegaMarine™.
1 Eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK) imata vlogo pri delovanju srca. Koristni učinek doseže z dnevnim vnosom 250 mg EPK in DHK.
Dokozaheksaenojska kislina (DHK) ima vlogo pri delovanju možganov. Koristni učinek doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK.
Dokozaheksaenojska kislina (DHK) ima vlogo pri ohranjanju vida. Koristni učinek doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK.
2 Vir: Summary of nutritional recommendations available in the report of the European Commission [Povzetek prehranskih priporočil je na voljo v poročilu Komisije Evropske unije] https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/food-based-dietary-guidelines-europe-table-9_en
3 Raziskavo nacionalne zdravstvene kampanje o kislinah omega-3 in vitaminu D je med julijem 2018 in januarjem 2019 izvedlo podjetje Natural Pharmaceuticals na 1700 anketirancih.
4 https://ec.europa.eu/oceans-and-fisheries/facts-and-figures/facts-and-figures-common-fisheries-policy/consumption_en [dostop: 28.09.2022]